Nieuwjaarsexcursie 2019

Nieuwjaarsexcursie Dordrecht / Zwijndrecht

Zaterdag 12 januari is het weer tijd voor onze jaarlijkse traditionele Nieuwjaars-excursie met nieuwjaarsborrel.

Op initiatief en naar idee en uitwerking van Judith Pors, dochter van onze actieve leden Han & Leo Pors.

Ontvangst is met een brunch in Bar &Bites DOK te Dordrecht. Na een kleine stadswandeling gaan we met de Waterbus naar het Veerplein te Zwijndrecht aan de overkant. We zullen in twee groepen opgedeeld zijn.

Tijdens een kleine stadswandeling door Zwijndrecht bezoeken we tussendoor de oudheidkamer de ‘Vergulde Swaen’. Aan de hand van o.a archeologische artefacten gaat ons hier van alles verteld worden. Zo komen we wat meer te weten over de geschiedenis en kunst van Zwijndrecht en de vroegere leefgewoontes van haar inwoners.
We zien o.a.in de Stijlkamer hoe een tuindersfamilie een eeuw geleden leefde. Ook wordt er stilgestaan bij speciale gebeurtenissen die een belangrijke rol hebben gespeeld voor Zwijndrecht, zoals de St.Elizabethsvloed in 1421, de bezettingsjaren en de watersnoodramp 1953.

Vervolgens gaan we naar het Oude Raadhuis, één van de oudste panden van Zwijndrecht, een toepasselijke locatie voor de geschiedenis.We worden meegenomen door Ronald Roël van KunZt, hij zal ons e.e.a. vertellen over de tentoonstelling van Marit Törnqvist, ‘Licht in het Donker’. We zullen daar de hoogtepunten uit de afgelopen 30 jaren van haar bewonderen.

De Zweedse Marit, 30 jaar schrijfster/illustratrice, werd bekend met haar tekeningen voor de kinderboeken van Hans & Monique Hagen en de legendarische Zweedse Astrid Lindgren.
Inmiddels is Marit één van de meest gelauwerde kinderboekenschrijvers/illustratoren van ons land. Voor haar werk heeft zij al véél nominaties en prijzen mogen ontvangen; o.a. dit jaar, (2018) de zilveren griffel. Zij maakt in haar werk universele levensthema’s toegankelijk voor een groot publiek van alle leeftijden.

Dan wandelen we naar wijnbar ‘Enverre’ te Zwijndrecht, hier zullen we, na een kleine toespraak van de Voorzitter, gaan proosten op een mooi nieuw verenigingsjaar. U wordt 2 drankjes en hapjes aangeboden door de vereniging.

Na afloop kunt u op de trein stappen te Zwijndrecht of met de Waterbus terug naar de overkant. (Dordrecht)

OV
U kunt het makkelijkste met het Openbaar Vervoer komen naar Dordrecht Station. Vandaar is het 10 minuten lopen naar ons verzamelpunt.

AUTO
Weeskinderdijk 21 – parkeerterrein is gratis en het is 15 minuten lopen naar het centrum.
Het Markenesser parkeerterrein bij het Centraal Station Dordrecht is niet kostbaar en een kwartiertje wandelen naar Bar &Bites DOK te Dordrecht.

NB Op de Waterbus is uw OV-kaart geldig en samen profiteren we van de groepsprijs.

PROGRAMMA:
11.00 – 12.15/12.30 uur ontvangst –Brunch
Bar &Bites DOK, Spuiboulevard 97 e, Dordrecht

HOOIKADE, Boot I, (lunch tot 12.15 uur)
vertrek12.45 uur,
13.10 – 13.40 uur, Oudheidkamer Zwijndrecht
13.45 – 14.15 uur, wandeling Zwijndrecht

Boot II, (lunch tot 12.30 uur)
vertrek 13.00 uur,
13.15 – 13.45 uur wandeling Zwijndrecht
13.50 – 14.20 uur Oudheidkamer (ingang Burgemeester de Bruïnelaan)

Mocht u niet willen meewandelen, kunt u ook meteen naar de Oudheidkamer lopen.

14.30 – 16.00 uur tentoonstelling Marit Törnqvist, Oude Raadhuis, Raadhuisplein 1 te Zwijndrecht

16.15 – 17.00 uur Nieuwjaarsborrel Wijnbar ‘Enverre’, Maasplein 67, Zwijndrecht

Men kan met de Waterbus terug naar Dordrecht of vanaf Zwijndrecht-station naar huis.

Kosten:
Deelnemersprijs: leden € 29,50 en niet-leden € 35,50 (inclusief Brunch; lunchplankje met soepje, kroket, frietje, mini-clubsandwich en drankje), borrel (2 drankjes en bittergarnituur en nootjes), Waterbusgroepsreis

Aanmelden:
U kunt zich aanmelden bij Sylvia Schellevis per mail; activiteiten@znver.nl of telefonisch 020-6935831 Bij bevestiging van uw deelname kunt u het geld overmaken op de rekening van onze vereniging NL14RABO 0159569168 Hoofddorp o.v.v. Nieuwjaarsexcursie

Laat u ons weten of u vegetariër bent of andere (eet-)wensen heeft.

Mocht u al weten eerder weg te willen vernemen wij dat graag.

Meldt u zich aan, want deze dag is de ultieme gelegenheid om elkaar aan de start van het nieuwe jaar weer te zien en een mooi Nieuwjaar te wensen!