Met de auto naar Stockholm of Gotenburg?

Leden die van plan zijn om met de auto naar Stockholm of Gotenburg te reizen, moeten zich realiseren dat daar trängselskatt moet worden betaald. Dit is een belasting per voertuig die bedoeld is om de binnenstad te ontlasten van autoverkeer. De belasting is tijdsafhankelijk en bedraagt minimaal 11 Zkr in het dal, oplopend tot maximaal 40 Zkr in de spitsuren.

Waarom geeft de Zweeds Nederlandse Vereniging deze informatie? De reden is simpel: De ANWB vermeldt dit niet als je informatie over autorijden in Zweden zoekt. Hoogstens wordt het bestaan ervan even aangestipt, maar dan houdt het op. De gevolgen kunnen voor een nietsvermoedende buitenlander aardig uit de hand lopen. Als men zich niet aanmeldt dan volgt een factuur op het huisadres die binnen een bepaalde tijd moet worden betaald. Meestal in de periode dat men nog in Zweden zit… Als het bedrag niet op tijd wordt betaald, dan geldt automatisch een forse toeslag. Het is dus van het grootste belang dat de auto wordt aangemeld bij het orgaan dat de trängselskatt int.

Het aanmelden gaat als volgt:

Google trängselskatt Stockholm betalen en je komt op de website van Transportstyrelsen. Iemand die het Zweeds beheerst maar geen ingezetene is komt hier helaas niet verder mee en mist belangrijke informatie.

Je moet naar de Engelse informatiebladzijde.  Hierna is het simpel:  je vult het kenteken van je auto in en je creditcardgegevens, maakt een wachtwoord aan en je hebt een account bij EPASS24. Hierop kun je te allen tijde naderhand gegevens muteren, b.v. als het kenteken verandert.

De trängselskatt wordt automatisch van je creditcard afgeschreven. Een extra skatt wordt geheven als men west van Stockholm over de Essingeleden naar het Zuiden rijdt. De bedragen zijn dezelfde als van de trängselskatt.

Voor alle duidelijkheid: Trängselskatt vervangt NIET de parkeerbelasting. Dus het parkeren in Stockholm moet gewoon worden betaald.

NB: De trängselskatt geldt niet voor bromfietsen en motorfietsen, in de weekenden en op zon-en feestdagen (röda dagar), op vrijwel alle dagen na begin juli en op de vrijdag voor Midsommar.

Na aanmelding bij EPASS24 kan het systeem ook worden gebruikt voor passages over de Grote Belt brug (dus niet de brug over de Sont!), de bruggen bij Motala en Sundsvall, de Franse tolwegen van SANEF  en de wegen in Noorwegen waar voor betaald moet worden. En dat zijn in Noorwegen in principe alle wegen voor auto’s met buitenlandse kentekens.

Op de site van Visit Zweden is in grote trekken het bovenstaande ook verwoord.

Ten overvloede wil het bestuur u nog even waarschuwen voor de Zweedse flitspalen maar die zijn zo groot en vooraf zo duidelijk aangegeven, dat een bekeuring onvermijdelijk is wanneer er toch te snel wordt gereden.

Het bestuur hoopt u met deze brief van nuttige informatie te hebben voorzien en wenst u een probleemloze en aangename zomervakantie.